Mártélyon a székelykapu a nemzeti összetartozást szimbolizálja és erősíti

0 517

A székelykapuban testet ölt a magyarság és székelység történelme, hite és szeretete. Aki beáll a kapuba érzi az áldást, az erőt és visszautazik múltunkba, ahol őseink megteremtették mindazt a csodát, melyre méltó módon büszkék vagyunk és leszünk, míg világ a világ.

A település idén februárban kapott egy megkeresést Vörös Andortól, aki a Bojtorján együttes oszlopos tagja. Ugyanis Nógrád megyében található, Patak községben állt egy székely kapu, melyet nagy szeretettel ajánlottak fel Mártély község önkormányzatának. A formáció és a település kapcsolata több, mint negyven évre nyúlik vissza, és különlegessége, hogy az első megjelent album dalszövegeit javarészt a festői környezetéről méltán híres településen vetették papírra. Borsos József polgármester lapunknak adott interjúban elmondta, a tiszteletteljes gesztus, és felajánlás után felkeresték Kemény Győzőt, aki a székelykapu tulajdonosa volt, átbeszélve azt, hogy az idei év június havára foglalja el méltó helyét Mártélyon a csodaszép alkotás.

Székely mesterember keze munkáját dicséri az aprólékosan, és gondosan faragott remekmű, melynek egyediségét adja az is, hogy a felső gerendán egy Bojtorján együttestől származó dalrészlet olvasható. Továbbá a kiskapu fölötti kazettán egy magyar-székely közös címer hirdeti az összetartozást, hagyományaink, kultúránk szeretetét.

A polgármester felidézte, május végén utaztak el Patakra, megkezdődtek a bontási munkálatok, és a székelykaput elszállították Mártélyra. Helyi polgárok, asztalosok szakemberek segítségével jelenleg is zajlik a felújítás és összeillesztés. A település vezetője hozzátette, hogy az oszlopokról lecsiszolták a festéket, az apróbb hibákat korrigálták.

A székelykapun helyet foglalt egy mesterien megmívelt galambdúc, mely sajnálatos módon az idők során teljesen elrongálódott. Ezért úgy döntöttek, hogy az eredeti tervek alapján újra faragják a díszítő elemet. Ezt követően több rétegben kerül rá a festék, hogy ismét teljes pompájában ragyogjon Mártély ékessége.

A határokon átívelő és a településeket, hagyományokat örökké összekötő, káprázatos emlékmű a település főterén foglalja majd el méltó helyét.

Június 21-én kezdődik a székelykapu fölállítása, majd június 29-én felszentelik mesterművet. A ceremónia 11 órakor indul útjára, és az ünnepségre a nyárádremetei testvértelepülésről érkezik egy delegáció, és egy úgymond ökumenikus szentelés teszi még inkább fennköltebbé az eseményt. Továbbá Tatárné Krajcsovics Lilla énektanár közreműködésével szebbnél szebb népdalok csendülnek fel a történelmi napon. A Kankalin Néptánc Együttes tagjai hagyományőrző, székely és dél-alföldi népviseletben ropják majd a táncot, ezzel is megerősítve a nemzeti összetartozást. Köszöntő beszédet mond Borsos József, valamint Kemény Dénes a Bojtorján együttes vezetőtagja, aki felidézi a székelykapu adományozásának történetét a műemlék hűsítő árnyékában.

 

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.