Székelykapu tár

4 3,682

Tisztelt Hargita megyeiek!

A Hargita Megyéért Egyesület felhívásának célja feltérképezni Hargita megye összes székelykapuját, függetlenül attól, hogy új, vagy régi, felújított, műemlék, vagy nem. Szeretnénk látni, hogy összesen hány székelykapu van a megyében, ezek hol találhatóak zömében, mikor épültek és végeztek-e felújítást rajtuk.

Arra kérjük az érintetteket: székelykapu tulajdonosokat, vagy olyan egyéneket, akik ismerik egy-egy régi kapu történetét és segítenének azt ledokumentálni, hogy küldjék be nekünk emailben a hme@hargitamegye.ro elérhetőségre, vagy Facebook oldalunkon üzenetben az alábbi adatokat:

Sorszám Tulajdonos neve A kapu mostani helye (település, utca, házszám) Építés éve Felújítás éve (ha történt) Felirat Műemlék kapu (igen/nem) Megjegyzés
               

Kérjük, hogy az adatokhoz mellékeljenek legalább 3 fotót, amelyből egyik a teljes kaput bemutatja, illetve a továbbiakon a kapu részletei, díszítés, faragások, vagy egyéb érdekes elemek jelennének meg. Ha rendelkeznek arhív fotóval a kapuról, akkor kérjük, azt is próbálják beküldeni!

Célunk feltérképezni a megyében megtalálható összes, még álló székelykaput és természetesen a felújítási szükségletet is szeretnénk valamennyire áttekinteni.

A beérkezett adatokat a Hargita Megyéért Egyesület által létrehozott www.szekelykapuk.ro weboldalon tesszük rendszerezetten közzé.

További fontos tudnivaló, hogy minden beérkezett kapu és annak adatlapja kapna egy sorszámot, a beküldés sorrendjében. Ezeket a számokat majd kisméretű, kifüggeszthető tábla formájában eljuttatjuk a tulajdonosoknak.

Köszönjük!

4 Hozzászólások
 1. Molnár Szabolcs hozzászólása

  Az ötlet nagyon jó, a módszer hatákonysága viszont megkérdejelezhető.

  A székelykapuk nagyon nagy része falun található, és a falusi embernek annál több baja van, mintsem online székelykapu mentési akcióba kezdjen és feltöltse a saját székelykapuját.

  Szerintem úgy kellene nekilátni a feladatnak, hogy fotósokat kérni fel, hogy végig járjanak egy-egy falut és dokumentálják, amit látnak. Pl. énmagam 2013 nyarán röpke fél nap alatt bejártam Alsósófalva összes utcáját (kb. 1500 lakósú falu) és összesen 58 kaput vettem számba. Az eredményeket akkor feltöltöttem az internetre is: https://www.alsosofalva.eu/2013/08/faragott-kapuink.html , https://www.alsosofalva.eu/search/label/Faragott%20%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g%C3%BCnk
  Kár, hogy az akkori felvételeim elvesztek, hanem most szívesen elküldeném önöknek az egész anyagot.

  Sok sikert kívánok, remélem minél több kapu gyűl össze!

  1. Hargita Megyéért Egyesület hozzászólása

   Köszönjük az észrevételt és javaslatot is!
   Első körben szeretnénk megnézni, hogy ez a módszer mennyire válik be, hányan figyelnek fel a kezdeményezésre. Ha esetenként nem is a tulajdonos, de hátha rokon, szomszéd, esetleg ismerős beküldené az adatokat, amit megőrzésre érdemesnek tart.

 2. Marton Ildikó hozzászólása

  Szíves figyelmükbe ajánlom ugyanígy a régi székely házak felkutatását és nyilvántartásba vételét, mivel azokból is egyre kevesebb található. Természetesen itt azokra gondolok melyek a régi paraszt ház telyes formáját megtartva őrzik, nem átalakítva, változtatva rajtuk.

 3. Dombi István hozzászólása

  Nekem is van egy székelykapum, még feltölthető?
  Ugyanitt keresek szakembert aki székelykaput újít fel, elsősorban az újra”fejelés” érdekelne. Tudnak segíteni?

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.